Menu Sluiten

Ex-minister Staghouwer maakt rondtoer langs Voedselbanken: ‘Ik mis de politiek niet’

Jan Been

Vandaag, 13:312 minuten leestijd

Henk Staghouwer

Henk Staghouwer© Jan Been/RTV Noord

Henk Staghouwer, voormalig minister van Landbouw en gedeputeerde van de provincie Groningen, is sinds 1 januari voorzitter van Voedselbanken Nederland. In die nieuwe functie reist hij door het land voor kennismakingsbezoeken om de organisatie beter te leren kennen. Vandaag bezocht Staghouwer het distributiecentrum van de voedselbank in Groningen.

In september 2022 stapte de inwoner van Briltil op als minister en trok zich helemaal terug uit de politiek. En hoewel hij afscheid heeft genomen van de politiek, heeft hij daar nog steeds mee te maken.

Voedselbank leren kennen

In het distributiecentrum aan de Ulgersmaweg schudt Staghouwer vele handen en praat hij onder meer met de leiding van Voedselbank. ‘Ik doe een rondtoer door Nederland. Maandag was ik in Haaglanden en vorige week was ik in Landgraaf, in Zuid-Limburg. Ik kijk wat er gebeurt en zamel informatie in.’

Hij vervolgt: ‘Wat mij nu al opvalt is dat het een organisatie is die heel stevig in de maatschappij staat. Als je al die vrijwilligers ziet die hier bezig zijn met hun passie… Dat is fantastisch.’

Lees verder onder de foto

Henk Staghouwer in het distributiecentrum in de stad

Henk Staghouwer in het distributiecentrum in de stad© Jan Been/RTV Noord

Stilte rondom Staghouwer

In september 2022 stapte Staghouwer op als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Over dat vertrek zei hij destijds tegen de NOS: ‘Ik heb mij de vraag gesteld of ik de juiste persoon ben om leiding te geven aan de opgaven die er liggen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben.’

Daarna werd het stil rond de ChristenUnie-man uit Briltil. Tot november vorig jaar toen bekend werd dat hij aan de slag zou gaan bij Voedselbanken Nederland.

Haagse ervaring meenemen

Zijn tijd in Den Haag noemt hij leerzaam, maar nee, op dit moment mist hij de politiek niet. ‘Maar in mijn nieuwe baan kom ik toch vaak met de politiek in aanraking. Volgende week bijvoorbeeld zal ik in de commissie Sociale Zaken van de Tweede Kamer laten zien waar wij als Voedselbanken voor staan en wat de zorgen zijn. Ik ken natuurlijk heel veel mensen in de politiek. Dat is ook wat ik in mijn rugzak heb meegenomen en ik weet hoe de hazen lopen in Den Haag, daar heb ik inmiddels wat ervaring mee.’

Ex-minister Staghouwer maakt rondtoer langs Voedselbanken: ‘Ik mis de politiek niet’ – RTV Noord

Gerelateerde berichten