
Wekelijks winkelen aan de Ulgersmaweg
Na de intake krijgt u meteen de eerste boodschappen mee. U krijgt van ons een overeenkomst waar alle spelregels opstaan. En daarna kunt u wekelijks op een vaste dag en tijd bij ons komen winkelen. U loopt dan met één van onze vrijwilligers door de winkel en kan zelf keuzes maken. Wij doen ons best om 6 dagen per week de winkel te vullen met verse en houdbare levensmiddelen zodat elke klant wekelijks met gevulde tassen naar huis gaat. Dat betekent dat het van belang is dat u op de afgesproken tijd en dag komt om de boodschappen te halen.
Mocht u niet kunnen komen dan moet u zich telefonisch (050-3117936) of per email afmelden bij de administratie (liefst 1 dag van tevoren).
Uitgiftetijden
De uitgifte is van plm. 10:30 uur tot 12:30 uur aan de Ulgersmaweg 57 te Groningen. Zaterdag proberen wij zoveel mogelijk vrij te houden voor gezinnen.
Uw uitgiftedag en juiste tijdstip staan vermeld op uw cliëntenpas.
Wat moet u meenemen en hoe werkt het
U neemt zelf de boodschappentassen mee. U kunt vanaf een kwartier voor de afgesproken tijd terecht in de cliëntenruimte en als u aan de beurt bent wordt uw pasje gescand bij de uitgiftebalie van de Voedselbank. Samen met een vrijwilliger loopt u door de winkel. De vrijwilliger kan u aanwijzen welke keuzemogelijkheden u hebt. Dat verschilt per week- afhankelijk van de toevoer bij ons. Als u geen tassen meeneemt, dan vragen wij € 1,00 per boodschappentas.
Over de boodschappen die u meekrijgt
Wij geven onze klanten wekelijks zowel verse als houdbare producten mee. Wij proberen zo veel mogelijk producten mee te geven uit de schijf van vijf. We zijn afhankelijk van de boodschappen die we krijgen van supermarkten en het regionaal distributiecentrum. Dus de keuze is niet zo groot als in een supermarkt waar u aan het eind bij de kassa moet betalen.
Regelmatig krijgen we vragen over de houdbaarheid van de producten die we meegeven.
Bij de Voedselbank Stad Groningen houden we ons aan de landelijke richtlijnen- daar worden we ook regelmatig op gecontroleerd. Maar de begrippen THT en TGT vragen om toelichting.
Klik hier voor Houdbaarheidsdatum: THG en TGT
THT en TGT zijn twee bekende begrippen. THT staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’. TGT betekent ‘Te Gebruiken Tot’. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit.
Bij producten met een THT datum, in de volksmond ‘houdbaarheidsdatum’ genoemd, kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De producent garandeert de kwaliteit van het desbetreffende product tot genoemde datum. Maar je kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren.
Ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid vinden dit.
Producten met een THT datum mogen dus door de voedselbanken ná die datum nog verstrekt worden.
Producten met een TGT datum mogen dus ook ná die datum NIET meer door de voedselbanken verstrekt worden aan de consument. Met uitzondering van gekoelde producten die, mits onder de juiste omstandigheden ingevroren, tot 2 maanden na datum mogen worden uitgegeven. Het diepgevroren product zal wel worden voorzien van een nieuwe sticker met nieuwe TGT datum.
